2014. augusztus 5., kedd

Heló turiszt! - Veresegyházi Medveotthon

Ezzel a bejegyzéssel egy új rovatot indítok a blogon kicsit elkanyarodva a körmös témáktól :)

Sajnos ritkán van alkalmam utazni, és általában akkor sem jutok túl messzire az otthonomtól, de úgy gondolom ezek a kevésbé ismert, eldugottabb helyek is érdemesek rá, hogy legalább egy blogbejegyzésben megemlékezzek róluk. És ki tudja, talán közületek is kedvet kap valaki, hogy felkeresse kis hazánk rejtett kis zugait :)
Persze ha véletlenül eljutnék Párizsba vagy New Yorkba, azt sem fogom bejegyzés nélkül hagyni (hú de nem ám :D), de erre igen kicsi az esély :)

Először pár hete fogalmazódott meg bennem az ötlet az új rovattal kapcsolatban, amikor barátnőimmel egy kis kiruccanást terveztünk a Veresegyházi Medveotthonba.
Ha instagramon láttátok már ezt a képet, akkor sejthetitek mi fog következni :)


Kirándulásunk apropója egyikünk szülinapja volt, aki odavan a farkasokért és a szülinapja előtt nem sokkal pont arról mesélt nekem, hogy milyen régóta szeretne ide eljutni, de valahogy eddig nem jött neki össze. 
Nem is jöhetett volna jobbkor ez az infó, úgyis tanácstalanok voltunk az ajándékát illetően. Ezt követően persze már egyértelmű volt, hogy mi bizony együtt meg fogjuk látogatni a farkasokat (és természetesen a macikat is).

Egy szombati napon került sor az akcióra.
Veresegyház Budapesttől kb 30 km-re található város. Mi Tatabányáról indultunk, így picit hosszabb utat kellett megtennünk, de megérte. Ilyen szépséges tájakon vezettet az utunk: :)
 Mivel már reggel iszonyú meleg volt, mindenképp meg kellett állnunk egy egészségügyi Calippozásra :)
Korábban nem jártam még itt és most is csak a medveotthon miatt látogattam meg, így a városról sajnos sok mindent nem tudok mondani. Ez a bejegyzés inkább az otthonról és annak lakóiról fog szólni.
1998 novemberében nyílt meg Veresegyházon Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. Közel 4 hektáros egybefüggő területtel ad otthont 39 barna-, 16 kamcsatkai 17 erdélyi európai medvének. És ez még csak a medvekifutó! 
2000-ben kialakítottak egy 1.5 hektáros területet a farkasoknak számára is. Na de hagyjuk a száraz tényeket, akit érdekel bővebb infókat a medveotthon.hu-n találhat. Most következzen inkább az élménybeszámoló sok-sok képpel.

A parkot mindenképp ajánlanám kisgyerekes családoknak is, és nem csak a kedvező belépőjegy árak miatt.
Területe nem túl nagy, így kisebb gyerkőcökkel is 1-2 óra alatt bejárható.
Játszótér
Van egy szuper fajátékos játszótér is kialakítva, ahol akár a Coccolino macival is lehet fényképezkedni, ha effélére vetemedne valaki.

Az állatokon kívül további szórakozási lehetőség a Macilift, amiről csodás panoráma tárul a bátrak elé, akik fel mernek rá ülni. Fizetős szolgáltatás.
Maci-Lift
Ha jól emlékszem 400 ft/fő egy "menet", ami abból áll, hogy felemelnek a csúcsig, majd néhány perces nézelődés után kicsit ereszkedik a lift, végül újra a csúcsig emelnek mielőtt elindulnánk lefelé. Egy távcsövet is kapunk, hogy még részletesebben körülnézhessünk.
Ezek lennénk mi a vérszomjas sasmadár alatt
Amikor mi ültünk rajta pont a tóban játszott valamivel az egyik medve, nagyon cuki volt.
Az egész szerkezetet két famedve hajtja. Nagyon jópofa.
A hajtók
Ottjártunkkor sok kisgyerekes család ült rajta. Fontos, hogy a kicsik - érthető okokból - csak felnőtt kíséretében használhatják.

Aki a Maciliftért nem szívesen fizetne, annak sem kell lemondani a park más szemszögből történő megnézéséről. A medvekifutók egyik felén ugyanis van egy alacsonyabb kilátó illetve egy mászócölöp, ezek már ingyenesek :)
Kilátó
Hogy mit látunk, ha vesszük a bátorságot és felmászunk ezen a póznán azt sajnos nem tudom. Ezt én nem vállaltam be, aki látott már tornaórán engem az minden bizonnyal megérti miért :)
Mászó cölöp
Szintén a kisgyerekes családoknak lehet élmény a kisvasút, ami a park területén viszi körbe az érdeklődőket.  Mi nem ültünk rajta, így nem tudom fizetős-e.
Ott a távolban pöfög a kis vonat
Na de ha medvepark hol vannak a medvék? - tehetnétek fel jogosan a kérdést, ezért rá is térek a park fő látványosságaira:
Lazulás a napon
Nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is élmény lehet a medvék etetése. Ehhez hatalmas fakanalak vannak a bejárat után kipakolva, használatuk ingyenes, csak a rávalóról kell neked gondoskodni.
Érdemes már az elején venni belőle, ha a későbbiekben szeretnénk etetni a macikat. Mi a park közepén jöttünk rá, hogy oda bizony már nincsenek kipakolva a kanalak, mi pedig nem vittünk magunkkal. Egy kedves család kisegített minket, mivel ők már úgyis kifogytak a mézből :)
Készül az új barlang
Mézre várva
És ha már itt tartunk, a macikat bátran lehet etetni mézzel, lekvárral. Akár otthonról hozottal is, de a parkban is kapható.

Mi almát vittünk itthonról és azt tördeltük 4 felé (csak így fért be a kerítésen), majd fakanálon nyújtottuk be nekik. Féltünk, hogy a mézhez szokott medvéknek nem fog kelleni az almánk, de sikere volt.
nyam-nyam
A parkban találkozhattok egy adománygyűjtő mackóval, aki az otthon lakóinak ellátásra gyűjt. Mi megetettük őt is egy kis apróval. Ha megengedhetitek magatoknak, ti se hagyjátok éhezni ;) Sajnos róla nincs képem, de itt egy vakarózo elvtárs cserébe:
vakar-vakar

Az otthon nem minden lakóját szabad azonban etetni. A farkasokat tilos és a rénszarvasoknál is ki van írva, hogy mézet ők nem kaphatnak.  Ez fontos, kérlek ha ellátogattok ide, figyeljetek ti is rá.
Simizni szabad
Kukucs
A félelmetes réMszarva

Ha tehetitek hétvégén keressétek fel a helyet, minden szombaton és vasárnap 11 és 13 órakor rendeznek ugyanis úgy nevezett "farkaskalandot". Erre a szelíd farkasok kifutójánál kerül sor. Egy gondozó mesél mind a vadon élő mind pedig az otthonban lakó farkasokról. Kézből/fejről eteti őket. Érdekes és tanulságos.
Farkashölgy
Egy farkatlan farkas (nem gyárilag!)
Ebédidő
Majdnem öleb
Puszi
Farkasokkal táncoló járkáló
Azt a fél órát mindenképp megérni rászánni ha már úgyis ott vagytok. Plusz piros pont, hogy a bemutató helyszínéül szolgáló kifutó előtt pont árnyék van a kérdéses időpontokban :)


A medvék és farkasok mellett a park más állatfajoknak is otthont ad. Ilyenek például az ormányos medvék, a mosómacik vagy a már fentebb is említett rénszarvasok. Egy tábla szerint gólyák is vannak, de mi nem találkoztunk velük.
Ormányos medve
Mosómedve... vajon honnan kaphatta a nevét?? :)
mostéppnemmosó-medve
Ami számomra negatívum volt, hogy nem találtunk olyan igazi szuvenírshopot. A kijáratnál árultak ugyan lekvárokat illetve mindenféle játékot, amik bármilyen falunapon szembejöhetnek velünk. Mi azonban valami tematikusabb emléktárgyat kerestünk volna. Én biztos hogy hűtőmágnest, képeslapot, kis faragott fa figurákat, akár még ideillő ékszereket, fa medálokat is árulnék. Tuti lenne rá kereslet és talán egy kis plusz bevételt jelentene az otthonnak is. 

Szerencsére még a parkon belül csináltunk emlékérméket. Biztos találkoztatok már ilyen masinákkal. Ha szeretitek, vagy ti is gyűjtitek az ilyesmiket mindenképp készüljetek apróval.
2 db 100 ft-os és 1 db 5 ft-os érme kell a működtetéséhez. Fontos, hogy pont így legyenek a címletek, csak így veszi be a gép. Mi sajnos nem készültünk, így csak 2 darabot tudtunk csinálni.

Ezen kívül van egy fotósátor is, ahol készíthetünk "közös" képet a macikkal. Természetesen csak photoshopról van szó. Mi ezt kihagytuk, így sajnos az árról nem tudok nyilatkozni. Van tehát mód maradandó, kézzel fogható emléktárgyak készítésére, de ettől függetlenül hiányérzetünk volt. Főleg, mert egy otthon maradt barátnőnknek akartunk ajándékot hozni, de a fenti két lehetőség közül egyik sem volt az igazi :(

A park területén természetesen mosdó és étterem is található. Ezekről eddig nem ejtettem szót. Mi a városban ebédeltünk, mert az étterem árai picit húzósak voltak a városi éttermekhez képest. Persze ez is szubjektív dolog, hogy kinek mi fér még bele a keretbe ;-)
Hasznos infók:
Belépő és parkolódíj:
Felnőtt: 600 Ft/fő
Gyerek (2-től 14 éves korig): 500 Ft/fő
Nyugdíjas: 500 Ft/fő
Családi (minimum: 2 gyerek és 2 felnőtt esetén): 500Ft/fő
Parkolódíj (személygépkocsi): 300 Ft/autó
Parkolódíj (autóbusz): 500 Ft/busz

Nyitvatartás:
március 1-től szeptember 30-ig: 8 órától 19 óráig
október 1-től február 29-ig: 8 órától sötétedésig 

Geocaching
A park területén van egy láda. Én már "begyűjtöttem". Kisgyerekkel nem ajánlom megkeresni, igazi bozótharcos rejtés:-S


Összefoglalva ez egy szuper kis nap volt. Mind nagyon jól éreztük magunkat a hőség ellenére is. Féltünk, hogy a meleg miatt nem fognak mutatkozni a lakók, de sehol nem futottunk bele üres kifutóba, bár néhány delikvens ki volt dőlve a melegtől



A fotók eltérő minőségének az oka, hogy különböző eszközökkel, különböző kezek készítették őket. Remélem ez nem túl zavaró :)

Ti hallottatok már erről a helyről? Esetleg jártatok már itt??

4 megjegyzés:

  1. Mi Oroszlányról mentünk két éve, persze kikerülve Pestet, már odafelé minden bajunk volt...de szerencsére 100%ig megérte, zabálnivalóak a medvék, ráadásul az étterem is szuper :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is elkerültük Bp-t úgyhogy azt hiszem ugyanazon az úton mehettünk :)

      Törlés
  2. De édes a maci, ahogy majszolja az almát ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. elvileg van róla videónk egy másik szögből is, ha megtalálom akkor abból is csinálok egy gifet ;-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...